Senki nem mondta hogy 40 felett más az élet

Megtalálom az utam

Megtalálom az utam

Az igazi Kakaós csiga

2020. április 26. - Virágh Krisztina

A Blundeltészta (hajtogatott élesztős tészta) a legnehezebb cukrászati tészta, ugyanakkor a legfinomabb is. Mindenképpen sok türelem, pontosság és precizitás szükséges hozzá. Nagy igazság, hogy gyakorlat teszi a mestert! Viszont jelen körülmények között talán sokan ráérünk bíbelődni vele. Aki viszont egyszer megkóstolja az sajnos rabjává válik. Ez TUTI!

a3b37045-564c-47f4-83af-b9324f5002df.JPG

Hozzávalók:

Vajas rész:

  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg liszt

Kelt tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 5 cl étolaj
  • 2,8 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 0,5 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 dkg vanilliáscukor
  • 10 dkg kristálycukor

A vajas részt előző nap elkészítjük. Összegyúrjuk a szobahőmérsékletű vajat az 5 dkg liszttel, téglalap formára egyengetjük és fóliába csomagolva a hűtőbe kifagyasztjuk.

Másnap mikor elkezdjük a kelttésztát kivesszük a vajas részt, hogy mire dolgoznunk kell vele addigra szobahőmérsékletű legyen. Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a sót és a porcukor felét. A porcukor másik felével pedig elmorzsoljuk az élesztőt, míg nem az teljesen folyóssá nem válik. A száraz hozzávalók közepébe készítünk egy mélyedést ebbe öntjük a langyos tejet, a tojássárgákat, az olajat és cukros élesztőt. Jól kidolgozzuk a tésztát. Addig gyúrjuk a tálban amíg már el nem válik a tál falától ( ha jó 5 perc gyúrás után is nagyon ragacsos adhatunk hozzá egy kis lisztet), ekkor a tésztát a gyúródeszkán kell tovább dagasztanunk. Nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, el fog válni a deszkától és a kezünktől is és apró hólyagocskák jelennek meg a sima felületén. Mikor elértük ezt az állapotot akkor tiszta tálba rakjuk a tésztát, fóliával letakarjuk ( ne száradjon ki) és meleg helyen kb.45 perc alatt szépen megkelesztjük.

Amikor megkelt kiborítjuk a munkapultra és kicsit átgyúrva kigömbölyítjük a tésztát. Az első lépésben 4 fület nyújtunk a tésztánknak a négy ellentétes irányba és a közepére helyezve a vajas téglalapunkat (fontos, hogy a vajas rész szobahőmérsékletű legyen mert különben nem tudunk vele dolgozni) és a négy fülecskével beburkoljuk azt. Majd téglalap formára nyújtjuk a tésztánkat, törekedjünk arra, hogy minél sarkosabb legyen (tényleg téglalap forma), mert ez fontos a hajtogatás és a pontos fedés érdekében. Mikor meg van a téglalap szimplán meghajtjuk a tésztánkat. Ez azt jelenti, hogy a tészta 1/3-át behajtjuk a lap 2/3-áig majd a maradék 1/3-ot pedig ráhajtjuk a tetejére. Most letakarjuk fóliával és a hűtőben pihentetjük 15-20 percet. Mindig lisztezett deszkán dolgozzunk, ügyelve, hogy a tészta ne ragadjon le mert ha kiszakad akkor a vaj sütés közben ki fog folyni belőle. Tehát alaposan lisztezzük a munkafelületet és a tésztát is, DE mikor hajtogatunk akkor a felesleges lisztet mindig gondosa seperjük le a tészta felületéről.

elesztos-vajasteszta.png

Pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk téglalap formára, ügyelve arra, hogy sarkos legyen és nehogy leragadjon a munkalapra. Most duplán hajtjuk meg a tésztánkat. Ilyenkor képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk a téglalapra nyújtott tésztát aminek a két szélső negyedrészét behajtjuk a közepére, majd az egészet összecsukjuk mint egy könyvet. Mindig lesöpörjük a felesleges lisztet róla! 15-20 percet megint letakarva pihentetjük a hűtőben. Ezt a lépést megint megismételjük. Így egyszer hajtogattunk szimplán és kétszer duplán.

0613d0b5-7fbc-4965-bd27-59ff5938d974.JPG

A második dupla hajtás után a sütőt melegítsük be 40 fokra, a csigák kelesztéséhez lesz rá szükségünk. Nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 0,5 cm vastagra, jó nagy téglalap lesz (ügyelünk itt is a sarkos téglalap formára), seperjük le róla a felesleges lisztet. Kenjük le a tésztát az olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukor és kakaópor keverékével úgy, hogy mindenhova vastagon kerüljön belőle. Ezután tiszta kézzel tekerjük fel a tésztát amilyen szorosan csak tudjuk (tekerés közben a lisztet seperjük le a tészta aljáról). A feltekert tészta zárása legyen majd alul, ne nyíljon szét szeletelés közben. Éles késsel 2,5-3 cm vastag csigákat vágjunk a tekercsből és sütőpapiros tepsire helyezzük őket egymástól 5-6 centi távolságra. Lehelyezéskor a tészta végét hajtsuk a csiga alá egy kicsit és ujjainkkal nyomjuk le az egész csiga felületét finoman. Helyezzük a bemelegített sütőbe a tepsiket kb. 20 percre, hogy megkeljenek egy kicsit. A kelesztési idő leteltével a sütő aljába helyezzünk egy vízzel teli tálat és melegítsük a sütőt 170 fokra. Ha elértük a megfelelő hőfokot 10-12 perc alatt süssük meg a csigákat.

7fd04434-759c-486d-b7dc-0ed64c210df4.JPG

Ebből az adagból 16-18 db csiga lesz ami valószínűleg nagyon hamar el fog fogyni!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtalalomazutam.blog.hu/api/trackback/id/tr4415642632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hokihari 2020.04.27. 14:43:45

Fantasztikus finom bár macerás.

Szaktanár 2020.04.27. 16:51:09

ez proper eljárás, itt egy profival van dolgunk.
süti beállítások módosítása