Elsőként is szögezzük le: amiben bacon van az csak jó lehet! Ez az én filozófiám. Az elmúlt 40 évben ezt nem is cáfolta meg az élet. Hogy miért szerelem a kettő? A spárga a férfi, ugye ezt nem kell magyarázni! Az ízes, szaftos bacon ami teljesen körbeöleli és megízesíti, az a nő. Ha pedig meglocsoljuk hollandi mártással akkor az pedig maga a mennyország, vagyis egy beteljesült szerelem. Ez a hármas telitalálat! Nagyon egyszerűnek tűnik, és az is egészen a mártásig. Ott el lehet ám vérezni rendesen. Na de mielőtt elvenném bárki kedvét azért leírom, hogy én hogyan csináltam a hollandit. Igaz csak 4. alkalommal sikerült tökéletesen. De megérte, hogy nem adtam fel a "harcot". Nehogy már egy kis vaj és tojássárgája kifogjon rajtam.
Hozzávalók: 4 főre (előételnek) 2 főre (diétás vacsira)
- 1 csomag spárga
- 15 dkg szeletelt bacon
- só
- bors
- 1 ek. vaj
Hollandi mártás:
- 4 tojássárgája
- 5-8 dkg olvasztott vaj
- só
- pár csepp citromlé
- 4-5 ek. fehérbor-redukció
Fehérbor-redukció:
- 1 dl fehérbor
- 1 dl víz
- 2 szál újhagyma
- 1 babérlevél
- 1/2 tk. tárkony
- 2-3 szál petrezselyem
- 2 karika citrom
- 1/2 ek. ecet
- pár szem pors
- só
Első lépésként felrakunk forrni egy nagy lábos vizet sóval a spárga blansírozásához és kivesszük a tojásokat a hűtőből, szét is választjuk, hogy minél hamarabb szobahőmérsékletűek legyenek. Amíg a víz felforr addig megtisztítjuk a spárgát, letörjük a fás részét és zöldségpucolóval meghámozzuk a szárrészét.Közben a sütőt bekapcsoljuk és 200 fokra előmelegítjük. Amikor felforrt a víz beledobjuk a megtisztított spárgákat 2 percre. A 2 perc elteltével pedig kivesszük és jeges vízbe rakjuk, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
Amíg a spárga hűl addig a borredukcióhoz mindent belerakunk egy kis forralóba és nagylángon a felére beforraljuk.
A kihűlt és lecsepegtetett spárgákat körbetekerjük egyenként fél szelet baconnel és egy kivajazott tűzállótálba sorakoztatjuk őket. Borsot őrölünk a tetejére és betoljuk a sütőbe amíg a bacon szépen megsül, 20-25 perc.
Közben a redukciónkat szépen a felére beforraltuk. Egy kisebb lábost 1/3-ig töltünk vízzel, felrakjuk forrni és választunk egy rá passzoló fém vagy üvegtálat amibe belerakjuk a 4 tojássárgáját és a kihűlt és leszűrt redukcióból 4-5 evőkanállal. Ezt habverővel elkeverjük és a gőzölgő (levesszük a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz) lábosra helyezzük a tálat úgy, hogy ne érjen a tál alja a vízbe. Folyamatosan habverővel keverjük a tojássárgákat. Amennyiben jól csináljuk és nem ugrik össze a tojás rántottává ( ilyenkor túl forró a vízgőz), úgy egy idő után érezzük és látjuk, hogy sűrűsödik és habosodik a tojás. Ekkor a felolvasztott (nem forró) vajat lassan, vékony sugárban hozzáadjuk a tojássárgához, miközben folyamatosan keverjük a mártást a habverővel. A massza szépen felveszi a vajat. Azért írtam 5-8 dkg-ot mert a tojássárgája méretétől is függ, hogy mennyit vesz fel. Mikor szép krémes a mártás állaga akkor levesszük a gőzről, folytatjuk a keverést, ízesítjük sóval és citromlével. A keverést még folytassuk amíg hűl egy kicsit a tál.
Mikor szép ropogósra sült a bacon a spárgán akkor tálalhatunk. 4-5 spárga a tányér közepére amit szépen megöntünk 3-4 evőkanál hollandi mártással.
Nagyon finom! Jó étvágyat!