Az utóbbi idők legnépszerűbb levese a férjemnél. Ami azért is nagy szó mert az én férjem az a tipikus pasi, húst hússal! Ja és persze csípjen, de rendesen. Na most ebbe mindenféle finom zöldség van, de gazdagon, hús viszont semmi. Csípős viszont mehet bele rendesen. persze a csípős az opcionális. A múlt héten zöldségnapon vendégül láttam egy tányér levesre Bogi barátnőmet aki egyáltalán nem bírja a csípőset, ezért chili mentesen készítettem el. Ami nem nagy gond mert ugyebár utólag is lehet csípősíteni. Nagyon kiadós és melengető, pláne jól esik ebben a vacak hidegben. Boginak annyira bejött ez a leves, hogy elkérte a receptjét is. Így lett ez a recept most az első bejegyzésem az "Ezt főztem" cím alatt. Ohh, nagyon fontos infó: rettentő hamar kész van, kb. 45 perc.
Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 5 db szép kelkáposztalevél (ez nem kötelező, lehet bármi: brokkoli, karfiol, édesburgonya, sütőtök)
- 1 ek reszelt gyömbér
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk chilipehely (akkor ha mindenki bírja a csípőset)
- 1/4 tk fahéj
- só, bors
- olivaolaj
- víz vagy zöldség alaplé
Fontos, ha nincsenek otthon ezek a fűszerek lehet curry fűszerkeveréket vagy garam masalát használni.
A hagymát felaprítjuk apróra, a fokhagymát pedig szétzúzzuk. A hagymát megdinszteljük kevés olívaolajon, majd a fokhagymát és a reszelt gyömbért is hozzáadjuk. Mikor már kicsit megpuhultak akkor hozzáadjuk az összes fűszert és azt is lepirítjuk egy kicsit. Isteni az illatkavalkád ilyenkor. Aztán zutty bele a vöröslencse és a megtisztított, felkarikázott sárgarépa majd a paradicsomkonzerv. Átkeverjük és felöntjük 1,5 liter vízzel vagy alaplével. Felforraljuk és kislángon főzzük. Ezalatt a kelkáposzta leveleket megmosom és a vastag ereket kivágom, majd felaprítom nem túl apró darabkákra ( csak úgy elnagyoltan). A lencse nagyon sok folyadékot felvesz, ezt lehet pótolni attól függően, hogy mennyire akarunk sűrű, szinte főzelék állagú levest (én azt imádom, ha megáll benne a kanál). Mikor a répa félig főtt állapotban van akkor hozzáadom a kelkáposztát is és még 15-20 percet kell főzni, hogy elkészüljön. Közben ízesítem sóval, borssal és pótolom a folyadékot. Nem túl esztétikus, de tényleg finom, főleg az válhat rajongóvá aki bírja ezt a kis keleti ízvilágot és a gyorsan elkészülő finomságokat.