Senki nem mondta hogy 40 felett más az élet

Megtalálom az utam

Megtalálom az utam

Tejszínes csokoládétorta tejmentesen is!

2018. július 17. - Virágh Krisztina

Megint egy csokoládétorta! A mentes konyhában nem vagyok otthon, szerencsére nem kellett, hogy kiműveljem magam ezen a területen, mert nincs semmilyen étel allergia vagy érzékenység a családban. Most viszont úgy hozta az élet, hogy egy tejmentes csokoládétortát kellett készítenem. Nagyon féltem a feladattól, mert teljesen "pályán kívülinek" éreztem magam, de hát nekiugrottam és nagyon kellemesen csalódtam a végeredményben. Ez a torta tejmentesen is hozza azt az ízt, állagot és látványt mint a tejes verziója. Bátran merem ajánlani mindenkinek!

img_2693.JPG

 

Csokoládékrém:

  • 6 dl kókusztejszín ( habtejszín)
  • 15 dkg étcsokoládé (min.50%-os)

Csokoládés piskótalapok:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg margarin (vaj)
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 5 db tojás
  • 11 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 csipet só

Csokoládé ganache:

  • 1 dl kókusztejszín (habtejszín)
  • 8-10 dkg étcsokoládé

img_2689.JPG

A csokoládékrémmel kell kezdeni. A legideálisabb ha már előző este elkészítjük, mert teljesen le kell hűteni, így biztos, hogy elég időt tölt a hűtőszekrényben. A kókusztejszínt (habtejszínt) felmelegítjük forráspontig, majd a felaprított étcsokoládéra öntjük. Állni hagyjuk a forró keveréket pár percig, majd simára keverjük a krémet, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és berakjuk egy éjszakára a hűtőbe.

A piskótához a csokoládét felolvasztjuk vízgőz fölött vagy a mikróban, hozzáadjuk a puha margarint (vajat), a csipet sót és a vanília kikapart belsejét. Az egészet habverővel kihabosítjuk, majd egyenként hozzákeverjük a szétválasztott tojások sárgáit. Ezek után a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni és fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ennél a pontnál bekapcsoljuk a sütőnket és előmelegítjük 170 fokra. A piskóta összeállításához a margarinos tojássárgás krémhez keverjük a tojásfehérjehabot és lisztet több részletben óvatosa, figyelve arra, hogy egynemű masszát kapjunk, de ne keverjük ki belőle az összes levegőt.

Most jön a pepecselős rész! Ki kell sütnünk 5-7 vékony piskótalapot a tésztából. A darabszám a mérettől függ, 20, 22 vagy 24 centis tortát készítünk. A megfelelő méretű tortaformánkat vagy tányérunkat körberajzoljuk egy sütőpapíron (annyiszor ahány lapot sütünk) és kb.1 merőkanálnyi tésztát szétterítünk a rajzolt körön belül. Be a sütőbe, úgy 5-6 perc alatt megsül, addig felkenjük a következő piskótakorongot, majd a tepsik helycseréje után a kisült piskótát egyből lehúzzuk a sütőpapírról. Az elkészült piskótalapok széleit igazítsuk meg, hogy minél egyformábbak legyenek.

A tejszínes csokikrémet kivesszük a hűtőből és habverővel felhabosítjuk amennyire lehet (a habtejszínes kicsit jobban verődik mint a kókusztejszínes). A krém ezzel kész is!

Összeállításhoz a legalsó piskótalap köré illesztjük a megfelelő tortagyűrűt (vagy állítható verziót használunk) és elkezdjük rétegezni a krémet és a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére már nem kell krém, tehát egy csupasz piskótalap legyen a teteje. Legalább 4 órát töltsön a torta a hűtőben, hogy jól kifagyjon és összeálljon.

A tetejére a kókusztejszínt (habtejszínt) felforrósítjuk és a felaprított étcsokoládéra öntjük, elkeverjük, hogy szép sima egynemű csokikrémet kapjunk. Még melegen, folyósan de nem forrón a krémet habzsákba (erősebb uzsonnás tasak is jó) töltjük, kivágjuk a sarkát és a torta szélén végigfolyatjuk a krémet úgy hogy egy kicsit lecsorogjon a torta oldalán. A maradékot a tetején elkenjük egyenletesen és friss gyümölcsökkel (vagy bármivel: csokiforgács, pillecukor, mogyoró stb) díszítjük a torta tetejét.

 b7224be7-bc0d-4fc6-9b8f-97b641b2a8bf.JPG

Ez a torta eddig még mindig tuti siker volt és a tejmentes verzió sem hozott szégyent az eredetire.

A bejegyzés trackback címe:

https://megtalalomazutam.blog.hu/api/trackback/id/tr4714119039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása