A csirkeszárny egy elég megosztó étel! Valaki nagyon szereti, valakit pedig a gondolatától is kiráz a hideg. Tapasztalatból állítom, hogy ezzel a verzióval rávehető a megkóstolásra az is aki a csirkének ezt a részét eddig ki nem állhatta. Még az én két, állati válogatós gyerekem is megeszi (persze akkor a nem csípős verziót készítem). Továbbá nagy előnye, hogy különösebb macera és előkészítés nélkül, gyorsan elkészül. Minimum 1-2 óra pácolás kell neki, persze minél tovább csücsülnek a szárnyak a pácban annál ízesebb, és 1 óránál valamivel több a sütőben a tökéletesen puha húsú de ropogós bőrű állapot eléréséhez.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirkeszárny
- 2-3 fej vöröshagyma
- tetszőleges zöldség amit a sütőben a szárnyak mellé dobunk, most répa volt, de lehet paradicsom, paprika vagy el is hagyható
A pác:
- 4-5 ek. ketchup
- 2 ek. worcester szósz
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. oregano
- 1 ek. csípős darált paprika ( ezt kihagyom amikor a gyerekek is esznek belőle)
- só, bors
- 1 dl olaj
A csirkeszárnyakat pácolás előtt átnézzük és gondosan megtisztítjuk a maradék tollaktól, sajnos mindig akad egy pár ragaszkodóbb tollacska. A pác hozzávalóit én közvetlenül a tálba helyezett csirkeszárnyakra szoktam rászórni és önteni. Nem szeretek mosogatni ezért így megspórolok egy tálat amiben összekeverném a hozzávalókat. Mikor minden hozzávalót a szárnyakhoz adtam akkor kézzel összeforgatom az egészet (ez jó maszatos rész) és berakom a tálat a hűtőbe. Minimum 1-2 órára de ha lehet akkor akár egy éjszakára is. A pácolási idő elteltével a sütőt előmelegítettem 200 fokra, egy tepsibe öntöm a szárnyakat a páclével együtt, mellé negyedelem a hagymákat és a tetszőleges zöldséget. Alufóliával lefedve sütöm 45 percig, majd leveszem a fóliát és tovább pirítom amíg szép színt kap a bőre.
Lehet hozzá mártogatósokat is készíteni. Mi most zellerchipset ettünk hozzá.