Úristen!!! Ennél jobbat már rég ettem! De tényleg! Csokoládé és kávé, hibátlan páros. Úgy képzelem, hogy ha a csokoládé és a kávé házasságot kötne akkor ők testesítenék meg az olaszos életérzést. Van benne tűz, lázadás, izgalom, vágyakozás, nyugalom, bujaság, otthonos melegség. Szóval ez a torta bitang jó és imádni való. Annak legalább is biztos aki szereti a kávét. Én nagy kávé rajongó vagyok, ezért nagyon bejött ez a süti! Szeretem a jó kávét, az ízét, csak úgy magában, max. egy kis tejjel. Reggel is két kávé kell ahhoz, hogy "betöltsön a softver" és elindítsam a napot. Ez a torta szezontól független, mert a csoki mindig jöhet.
Torta hozzávalók: 28 cm-es tortaformát használtam, de lehet ez egy kisebb tepsi is, akkor kockákat vágunk belőle
- 3 db tojás
- 24 dkg cukor
- 15 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé
- 27 dkg liszt
- 2,5 tk. sütőpor
- 3 ek. kakaó
- 1 tk. só
- 1,5 dl erős kávé
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, a tepsi vagy tortaforma alját pedig béleljük ki sütőpapírral. Az egész tojásokat a cukorral és az olvasztott vajjal keverjük el, hogy egyenletes masszát kapjunk. Ekkor az olvasztott csokoládét is belekeverjük. Apránként hozzáadjuk a tojásos keverékhez a liszt, sütőpor, kakaó és só egyvelegét. A végén pedig beledolgozzuk a meleg kávét. A tésztát a formába öntjük és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, ellenőrizzük tűpróbával. Majd hagyjuk hűlni a tortánkat.
Kávés csokoládémáz:
- 11 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 1-2 tk. vanília kivonat
- 3-4 ek. erős kávé
- csipet só
- 2 dl tejszín
Az összes hozzávalót egy edénybe helyezünk és folyamatos keverés mellett összemelegítjük, pár percig főzzük. Gyönyörű állagú, fényes krémet kapunk. Ilyenkor még túl híg ezért hagyjuk kihűlni. A hűtőbe is berakjuk ahol 20 percenként átkeverjük, hogy gyorsabban hűljön.
Amikor már van egy kis tartása a krémnek, akkor beborítjuk vele a tortánk tetejét. Én most a szezonnak megfelelően eperrel díszítettem a tortát, de ez elhagyható.