Szeretem a kicsit csípős ízeket, és ez végre egy olyan salsamártás, aminek nincs ecet- vagy konzervíze. Selymes és paradicsomos. Tényleg nem bírom a bolti salsákat. Én nem vagyok "bioanyu", de az biztos, hogy így megkíméljük a szervezetünket egy csomó fölösleges tartósítótól és ízfokozótól. Arról pedig biztosíthatok mindenkit, hogy az íze tényleg legalább 100-szor vagy 1000-szer jobb a készen kapható változatokhoz képest. Hidegen és melegen is isteni.
Hozzávalók:
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (jobb a darabolt)
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl fehérbor
- fél tk. chilipehely (lehet friss chili is)
- 1-2 tk cukor
- 1-2 ek. olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Az olívaolajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, mikor kellően megpuhult hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor már érezzük a fokhagyma kellemes illatát felöntjük a fehérborral. Pár perc forralás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a paradicsompürét, a chilipelyhet (ízlés szerint lehet többet is rakni bele) és a fűszereket. A nagyobb paradicsomdarabokat fakanállal szétnyomjuk, ízesítjük cukorral és lassú tűzön sűrű mártássá főzzük. Ezek után csak várni kell, hogy meghűljön és már mártogathatunk is.