Senki nem mondta hogy 40 felett más az élet

Megtalálom az utam

Megtalálom az utam

Spárga+Bacon+Hollandi=Szerelem

2018. május 17. - Virágh Krisztina

img_2391.JPG

Elsőként is szögezzük le: amiben bacon van az csak jó lehet! Ez az én filozófiám. Az elmúlt 40 évben ezt nem is cáfolta meg az élet. Hogy miért szerelem a kettő? A spárga a férfi, ugye ezt nem kell magyarázni! Az ízes, szaftos bacon ami teljesen körbeöleli és megízesíti, az a nő. Ha pedig meglocsoljuk hollandi mártással akkor az pedig maga a mennyország, vagyis egy beteljesült szerelem. Ez a hármas telitalálat! Nagyon egyszerűnek tűnik, és az is egészen a mártásig. Ott el lehet ám vérezni rendesen. Na de mielőtt elvenném bárki kedvét azért leírom, hogy én hogyan csináltam a hollandit. Igaz csak 4. alkalommal sikerült tökéletesen. De megérte, hogy nem adtam fel a "harcot". Nehogy már egy kis vaj és tojássárgája kifogjon rajtam.

Hozzávalók: 4 főre (előételnek) 2 főre (diétás vacsira)

  • 1 csomag spárga
  • 15 dkg szeletelt bacon
  • bors
  • 1 ek. vaj

 Hollandi mártás:

  • 4 tojássárgája
  • 5-8 dkg olvasztott vaj
  • pár csepp citromlé
  • 4-5 ek. fehérbor-redukció

Fehérbor-redukció:

  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 2 szál újhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1/2 tk. tárkony
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 2 karika citrom
  • 1/2 ek. ecet
  • pár szem pors

Első lépésként felrakunk forrni egy nagy lábos vizet sóval a spárga blansírozásához és kivesszük a tojásokat a hűtőből, szét is választjuk, hogy minél hamarabb szobahőmérsékletűek legyenek. Amíg a víz felforr addig megtisztítjuk a spárgát, letörjük a fás részét és zöldségpucolóval meghámozzuk a szárrészét.Közben a sütőt bekapcsoljuk és 200 fokra előmelegítjük. Amikor felforrt a víz beledobjuk a megtisztított spárgákat 2 percre. A 2 perc elteltével pedig kivesszük és jeges vízbe rakjuk, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.

Amíg a spárga hűl addig a borredukcióhoz mindent belerakunk egy kis forralóba és nagylángon a felére beforraljuk.

A kihűlt és lecsepegtetett spárgákat körbetekerjük egyenként fél szelet baconnel és egy kivajazott tűzállótálba sorakoztatjuk őket. Borsot őrölünk a tetejére és betoljuk a sütőbe amíg a bacon szépen megsül, 20-25 perc.

img_2392.JPG

Közben a redukciónkat szépen a felére beforraltuk. Egy kisebb lábost 1/3-ig töltünk vízzel, felrakjuk forrni és választunk egy rá passzoló fém vagy üvegtálat amibe belerakjuk a 4 tojássárgáját és a kihűlt és leszűrt redukcióból 4-5 evőkanállal. Ezt habverővel elkeverjük és a gőzölgő (levesszük a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz) lábosra helyezzük a tálat úgy, hogy ne érjen a tál alja a vízbe. Folyamatosan habverővel keverjük a tojássárgákat. Amennyiben jól csináljuk és nem ugrik össze a tojás rántottává ( ilyenkor túl forró a vízgőz), úgy egy idő után érezzük és látjuk, hogy sűrűsödik és habosodik a tojás. Ekkor a felolvasztott (nem forró) vajat lassan, vékony sugárban hozzáadjuk a tojássárgához, miközben folyamatosan keverjük a mártást a habverővel. A massza szépen felveszi a vajat. Azért írtam 5-8 dkg-ot mert a tojássárgája méretétől is függ, hogy mennyit vesz fel. Mikor szép krémes a mártás állaga akkor levesszük a gőzről, folytatjuk a keverést, ízesítjük sóval és citromlével. A keverést még folytassuk amíg hűl egy kicsit a tál.

Mikor szép ropogósra sült a bacon a spárgán akkor tálalhatunk. 4-5 spárga a tányér közepére amit szépen megöntünk 3-4 evőkanál hollandi mártással.

Nagyon finom! Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtalalomazutam.blog.hu/api/trackback/id/tr9413967158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2018.05.20. 20:02:32

"A spárga a férfi, az ízes, szaftos bacon ami teljesen körbeöleli és megízesíti, az a nő."
-
a sarga trutyi meg a gec, ha jol ertem az eszmefuttatast.
süti beállítások módosítása